
Dostarczenie kobiecie ciężarnej wyżej wymienionych składników jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego przebiegu ciąży i porodu.
Według wielu ekspertów ds. żywienia człowieka optymalne spożycie magnezu powinno oscylować na poziomie 4-12 miligramów na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie to wzrasta o 35% w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących, szczególnie od 2. trymestru. Wtedy zapotrzebowanie na magnez wynosi 450-600 miligramów na dobę. Związane jest to ze zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie ciężarnych, które prowadzą do wydalania tego pierwiastka wraz z moczem oraz zwiększonym poborem magnezu przez płód. Akumulację magnezu przez płód szacuje się na ok. 8 miligramów dziennie. Do mleka trafia średnio 25 miligramów magnezu na dobę. W takich przypadkach bardzo ważna jest odpowiednia jego podaż, by pokryć zapotrzebowanie matki i dziecka.
Rola magnezu w ciąży, życiu płodowym i w okresie niemowlęctwa
Magnez przyspiesza proces kostnienia, zwiększając odporność na złamania, a w życiu prenatalnym uczestniczy w rozwoju układu kostnego u płodu. Niedobory magnezu mogą prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego, które jest szczególnie niebezpieczne w okresie ciąży. Długo utrzymujące się nadciśnienie >140/90 może wywołać stan przedrzucawkowy, a nawet zatrucie ciążowe!
Zbyt mała podaż magnezu, a w następstwie zbyt niskie jego stężenie we krwi może prowadzić do uwalniania tego pierwiastka z jego głównego rezerwuaru tj. mięśni. Mogą wystąpić wtedy nieprzyjemne skurcze kończyn dolnych, drżenia i osłabienie mięśni. Ciąża ze względu na stale zmieniające się stężenia hormonów sprzyja wahaniom nastroju i pojawiającej się drażliwości.
Magnez wpływa również na pobudliwość mięśni gładkich – w tym mięśni macicy. Z tego względu jeden z jego związków – siarczan magnezu stosowany jest jako lek tokolityczny, czyli hamujący czynność skurczową macicy. Monitorowanie poziomu magnezu w okresie ciąży jest bardzo ważne, gdyż w skrajnych przypadkach niedoboru tego pierwiastka może dojść do przedwczesnego porodu.
W ostatnich latach wielu autorów zwraca uwagę, że magnez podawany przed urodzeniem może wykazywać działanie ochronne na komórki nerwowe (działanie neuroprotekcyjne) noworodków z niską masą urodzeniową.
Magnez bierze udział w syntezie wielu niezbędnych w okresie płodowym związków m.in. witaminy D, która z kolei wiąże wapń w układzie kostnym, przyczyniając się do prawidłowego rozwoju kośćca Bogatym źródłem magnezu jest kakao, słonecznik, migdały, kasza gryczana, rośliny strączkowe, orzechy, ryż i płatki owsiane. Należy jednak mieć na uwadze, że magnez z produktów spożywczych jest słabo przyswajalny – ze względu na różnorodność form chemicznych (przewaga form nieorganicznych) przyswaja się tylko 50% spożytej ilości.
mgr farm. Artur Rakowski
Poznaj produkty Magne B6:
- Stachowiak G. Właściwa podaż witamin i mikroelementów w ciąży – ciągle aktualny problem. Ginekologia Praktyczna. 2009. Vol. 3. 52-57
- Knypl K. Znaczenie magnezu oraz wapnia w schorzeniach układu krążenia. Przewodnik Lekarza. 2004. Vol. 11. 44-48
MAT-PL-2101082-1.0-04/2021