
Magnez jest absolutnie wyjątkowym pierwiastkiem, mającym wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Odpowiedzialny jest za liczne procesy fizjologiczne, m.in. termoregulację organizmu, biosyntezę białka, przewodnictwo nerwowe, homeostazę mineralną organizmu i kości, kurczliwość mięśni, czy regulację ciśnienia tętniczego krwi.1
Działa w różnych układach naszego organizmu. W układzie nerwowo-mięśniowym ma wpływ na serce, przeciwdziała niedotlenieniu i niedokrwieniu, zaś np. w kostno-stawowym jest niezbędny dla rozwoju i mineralizacji kości. Wg danych, ciało dorosłego człowieka zawiera 20-35 g magnezu. Najwięcej mamy go w układzie kostnym (60% oraz w tkance mięśniowej i tkankach miękkich (39%).1
Skąd się bierze niedobór magnezu?
Wygląda na to, że niedobór magnezu to znaczny problem społeczeństwa polskiego. Okazuje się, że nawet 61-90% mężczyzn oraz aż 52-70% kobiet może mieć niewystarczającą podaż tego ważnego pierwiastka.1 Jedną z większych przyczyn jest zbyt mała ilość magnezu, którą dostarczamy sobie w diecie. Spowodowane jest to faktem stosowania sztucznych nawozów oraz występowaniem kwaśnych deszczów, czego konsekwencją jest zubożenie gleby w niezbędne składniki mineralne. A co za tym idzie - zmniejszona zawartość magnezu w pożywieniu.2 Kolejną przyczyną jest stosowanie diety, obfitującej w produkty przetworzone, tłuszcze i cukier.1 Nie bez wpływu na podaż magnezu pozostają używki: nadmierne spożycie kawy, herbaty czy alkoholu. Niedobór może być też związany z przyjmowaniem niektórych grup leków, np. uspokajających czy antybiotyków.3
Czy niedobór magnezu i cukrzyca mają coś wspólnego?
Powszechnie wiadomo, że niedobór magnezu może występować z różnymi chorobami. Mogą do nich należeć m.in. migrena, astma, osteoporoza, miażdżyca, nadczynność tarczycy czy nadciśnienie tętnicze.1 Niedobór tego mikroelementu może być również czynnikiem ryzyka rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.1,4,5
Należy zwrócić uwagę na nieocenioną rolę magnezu w procesie metabolizowania glukozy i insuliny, jak również regulacji transportu glukozy do komórki. Także w niezwykle istotnym procesie wydzielania insuliny przez trzustkę. Okazuje się, że u prawie połowy dorosłych osób, u których postawiono diagnozę cukrzycy typu 2, wykazano również wysoką częstość występowania niedoboru magnezu.4
Zależność ta działa także odwrotnie - badania wykazały, że niskie stężenie magnezu w surowicy krwi, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.6
Warto zatem rozważyć przyjmowanie preparatów magnezowych zarówno przy diagnozie cukrzycy typu 2, jak i wcześniej, już w stanach przedcukrzycowych.
A to dlatego, że magnez wpływa na poprawę parametrów wrażliwości komórek na insulinę u osób z wysokim ryzykiem cukrzycy typu 2 (poprzez zmniejszenie insulinooporności i zwiększenie wydzielania insuliny) oraz poprawę metabolizmu glukozy u diabetyków.4 Zalecenie co do dawek oraz sposobu przyjmowania preparatów magnezu można otrzymać od lekarza lub farmaceuty.
Magnez - dlaczego warto go stosować?
Stałe przyjmowanie preparatów magnezu umożliwia eliminację objawów jego niedoborów, jak np. bóle głowy, poczucie rozdrażnienia, nerwowości czy zaburzeń koncentracji, gorsza jakość snu, drżenie rąk, skurcze i ruchy mimowolne.1 Jak dużo magnezu powinniśmy przyjmować? Zależy to od wielu czynników, jak choćby diety, przyjmowanych leków czy poziomu codziennego stresu. Niezwykle istotna jest natomiast konsekwencja w przyjmowaniu preparatu magnezowego oraz dobór preparatu. Warto wybierać leki o dobrej biodostępności związku magnezu, czyli stopniu, w jakim mikroelement przedostaje się do krwioobiegu, a następnie do tkanek docelowych. Przez organizm lepiej przyswajane są związki magnezu organiczne, takie jak np. cytrynian czy mleczan magnezu7. Dobrze również, aby preparat magnezowy zawierał dodatkowo witaminę B6, ponieważ zwiększa ona przyswajanie tego pierwiastka.8
Poznaj produkty Magne B6:
- Iskra M. Krasińska B., Tykarski A., Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania o organizmie człowieka, https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939, data dostępu 24.02.23.
- Grzebisz W. – Magnez – żywność i zdrowie człowieka. Journal of Elementology 2010, 16(2): 299-323, https://bibliotekanauki.pl/articles/15770, data dostępu 24.02.23.
- Gisèle Pickering , André Mazur , Marion Trousselard , Przemyslaw Bienkowski ,Natalia Yaltsewa , Mohamed Amessou , Lionel Noah , Etienne Pouteau. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/pdf/nutrients-12-03672.pdf, data dostępu 24.02.23.
- Ehrlich B, Barbagallo M, Classen HG i wsp. Significance of magnesium in insulin resistance, metabolic syndrome, and diabetes – recommendations of the Association of Magnesium Research e.V. Trace Elem Electrolytes 2017; 34: 124-129.
- Veronese N, Watutantrige-Fernando S, Luchini C, Solmi M, Sartore G, Sergi G, Manzato E, Barbagallo M, Maggi S, Stubbs B. Effect of magnesium supplementation on glucose metabolism in people with or at risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis of double-blind randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2016 Dec;70(12):1354-1359.
- Kao WH, Folsom AR, Nieto FJ, Mo JP, Watson RL, Brancati FL. Serum and dietary magnesium and the risk for type 2 diabetes mellitus: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Arch Intern Med. 1999 Oct 11;159(18):2151-9.
- Coudray C et al. Magnesium absorption from different mg salts. Magnes Res 2005; 18 (4):215-23.
- Anna Jabłecka, Katarzyna Korzeniowska, Anna Skołuda, Artur Cieślewicz, Preparaty magnezu. Farmacja Współczesna 2011, https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/201101_Farmacja_004.pdf, data dostępu 24.02.23.
MAT-PL-2201078-1.0-05/2022