oraz dieta oparta na wysoce przetworzonych produktach spożywczych sprzyjają powstawaniu groźnych dla zdrowia niedoborów magnezu. Hypomagnezemia może nieść za sobą określone konsekwencje zdrowotne. Warto więc znać czynniki, które mają wpływ na jej rozwój.
Dieta
Według danych Instytutu Żywności i Żywienia całkowita zawartość magnezu w diecie Polaków obniżyła się o 15% w porównaniu z latami 50. Spowodowane jest to agresywnymi metodami technologicznymi, którym poddawana jest żywność przed wprowadzeniem na rynek. Również obróbka cieplna (gotowanie) sprzyja powstawaniu trudnoprzyswajalnych, nierozpuszczalnych form magnezu.
Obecnie dużą popularnością wśród społeczeństwa cieszą się różnego rodzaju diety. Najczęściej są to niebezpieczne dla organizmu diety eliminacyjne oraz głodówki, które pomimo dobrych efektów redukcji masy ciała, pustoszą organizm i wywołują niedobory – w tym niedobór magnezu. Popularna np. dieta Dukana obfituje w nabiał, który jest bogaty w wapń. Duże ilości wapnia wpływają jednak negatywnie na bilans magnezu. Wiele diet ubogoenergetycznych opiera się na przyjmowaniu sporej ilości błonnika, który pomimo swoich bezdyskusyjnych zalet zdrowotnych, hamuje wchłanianie minerałów – w tym magnezu. Ponadto błonnik przyspiesza pracę jelit (szybsze opróżnianie jelit, mniejsze wchłanianie składników odżywczych), co w połączeniu z wiązaniem przez niego licznych związków prowadzi do niedoborów magnezu. Ważnym aspektem w kontekście niedoboru magnezu jest również problem niedożywienia. Szacuje się, że u dzieci niedożywionych niedobór magnezu sięga 1/3 puli tego pierwiastka.
Używki
Choć uważa się, że kawa i herbata zawiera sporą ilość magnezu, to ich nadmierne spożycie powoduje niedobór tego pierwiastka. Związane jest to z działaniem kofeiny– oprócz zdolności pobudzania naszego układu nerwowego, wykazuje również działanie moczopędne. To właśnie tą drogą „uciekają” spore ilości jonów magnezu.
Podobny mechanizm utraty magnezu z organizmu obserwuje się u osób spożywających alkohol. W patologicznym alkoholizmie dodatkowym czynnikiem wpływającym na jego niedobory jest uboga dieta na korzyść napojów alkoholowych, zaburzenia wchłaniania z powodu zaburzeń trzustki i wątroby oraz stany stresowo-lękowe sprzyjające niedoborom.